דוחות עסקיים הם כלים חשובים וחיוניים עבור כל ארגון, ללא קשר לגודל או לתעשייה. הם מספקים אמצעי מעקב וניתוח, עוזרים לזהות אזורים לשיפור והזדמנויות לצמיחה, ומכווינים את העסק בקבלת החלטות.
מחולל דוחות עוזר להפיק דוחות מכל סוג, במהירות ובפשטות. בעזרתו, ניתן לשתף מידע חיובי בין עובדים, מנהלים, צוותים, מחלקות, חברי דירקטוריון ובעלי עניין אחרים על הנעשה בתוך הארגון.
מטרת הדיווח העסקי
מטרת דוח עסקי היא לספק ניתוח קריטי של האופן שבו העסק פועל בכל תחומי הארגון. הדיווח נעשה באמצעות תהליך איסוף וסקירת המידע בתוך תחום פונקציונלי ספציפי כגון פיננסים, מכירות, תפעול, בקרת מלאי או כל תחום בעסק שבו ביצועים מנוטרים ונמדדים.
לאחר איסוף מידע ובדיקתו, ניתן להסיק מסקנות ולפעול בהתאם. תוצאת הדוח עשויה להסביר מדוע התרחשה בעיה, לזהות בעיות או לאשר דרכי פעולה.
חשיבות הדיווח העסקי
דוחות עסקיים מספקים תובנות שימושיות לניהול כגון מידע על הוצאות, רווחים וצמיחה. דוחות מספקים פרטים חשובים שיכולים לשמש לפיתוח תחזיות עתידיות, תכנון תקציב וכו'.
כמו כן, מנהלים משתמשים בדוחות עסקיים כדי לעקוב אחר התקדמות וצמיחה, לזהות מגמות או אי סדרים שעשויים לדרוש חקירה נוספת. בנוסף לסיוע בקבלת החלטות חשובות, דוחות עוזרים לבנות נתיב לביקורת של פעילויות עסקיות, כולל תיעוד תקציבים שנתיים, מכירות, פגישות ויוזמות.
דיווח עסקי מקדם שקיפות, ומאפשר לעסקים באותו מגזר למדוד ולהשוות את ביצועיהם מול אחרים.
סוגי דוחות נפוצים
דוחות מלאי – תנועת המלאי אל תוך המחסן וממנו. עוזרים לעסק לזהות כל בעיה המשפיעה על הביצועים כגון אובדן מוצר, בלאי או מלאי לא תקין.
דוחות ניתוח שוק – עוזרים לבעלי עסקים להחליט כיצד להקצות את המשאבים שלהם. לדוגמה, כאשר ניתוח השוק מסיק ששנת העסקים שלאחר מכן תראה צמיחה מואצת, חברות יכולות להגדיל את תקציב השיווק שלהן כדי לנצל זאת.
דוחות ניתוח מגמות – תומכים בפיתוח עסקי לטווח ארוך, על ידי בחינת מגמות סטטיסטיות כמו העדפות צרכנים והבדלים בין נתחי שוק. המטרה היא לזהות הזדמנויות לצמיחה, כדי לאפשר לעסקים לבנות מאגר לקוחות משמעותי.
דוחות כספיים – דוחות הכרחיים על פי חוק, אך בעלי חשיבות מעבר לכך. הם עוזרים לשמור עסקים על המסלול, ולעקוב אחר יעדי הכנסה ורווח. דוחות אלו מדגישים את התוצאות הכספיות בהשוואה לתחזיות בתוכנית העסקית השנתית, ויסבירו את הסיבות לפערים.
דוחות ניתוח תפעולי – מראים עד כמה החברה פועלת ביעילות, ומסייעים למצוא דרכים לשיפור הפרודוקטיביות. למשל, ניתוח של בקרת מלאי עשוי להצביע על כך שהחברה חווה מחסור תקופתי בחומרי גלם מרכזיים, המונעים מילוי הזמנות בזמן.
דוחות ביצועים – מעקב אחר מגמות ביצועים עוזר לחברה להגדיר מדדי KPI, אמות מידה ויעדים עסקיים בהתבסס על ההיבטים החשובים ביותר של העסק. מחולל דוחות ביצועים ביצועים מאפשר לעסק להשוות תוצאות על פני מסגרות זמן שונות.