למרות שהם קיימים מאז 2014, NFT זוכים להרבה פרסום ותודעה כרגע, מכיוון שהפכו להיות דרך פופולרית מאוד לקנות ולמכור יצירות אמנות דיגיטליות. שוק ה-NFT היה שווה 41 מיליארד דולר ב-2021, סכום שמתקרב לשווי הכולל של כל שוק האמנות העולמית.
NFT הם נכסים דיגיטליים בהם ניתן לסחור באינטרנט. לעתים קרובות המסחר מתבצע באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים, והם בדרך כלל מקודדים עם אותה טכנולוגיה המשמשת מטבעות קריפטו רבים. נכסים אלה מייצגים אובייקטים בעולם האמיתי כמו אמנות, מוזיקה, פריטים במשחקים וסרטונים.
כל אחד ואחת יכולים להציג את את הנכסים הללו ברשת בחינם, אז למה בעצם אנשים מוכנים להוציא מיליונים על משהו שהם יכולים בקלות להשיג בצילום מסך או להוריד?
מכיוון ש-NFT מאפשרים להם להחזיק בפריט המקורי. הם מכילים אימות מובנה, המשמש כהוכחה לבעלות. אספנים מעריכים את הבעלות כמעט יותר מהפריטים עצמם.
במה שונה NFT ממטבע קריפטו?
NFT (Non fungible token), הם בעברית – אסימונים שאינם ניתנים לשינוי. הם מיוצרים כאמור, בדרך כלל, על בסיס אותו סוג של תכנות כמו מטבעות דיגיטליים, כמו ביטקוין או איתריום, אבל כאן מסתיים הדמיון.
מטבעות קריפטוגרפיים הם "ניתנים לשינוי", כלומר ניתן לסחור בהם או להחליף ביניהם. הם גם שווים בערכם – כמו שדולר אחד תמיד שווה דולר אחר, ביטקוין אחד תמיד שווה לביטקוין אחר.
NFT הם שונים. לכל אחד מהם יש חתימה דיגיטלית, שמאפשרת החלפת NFT רק בעלי אותו הערך. קליפ אחד של זריקה ממשחק NBA, למשל, לא שווה לנכס אחר מעצם העובדה כי שניהם NFT. למעשה, קליפ אחד של זריקה ממשחק NBA, אפילו לא בהכרח שווה לקליפ אחר מאותו המשחק.
כיצד פועל NFT?
NFT קיימים בבלוקצ'יין, שהוא ספר חשבונות ציבורי מבוזר שמתעד עסקאות. יכול להיות שכבר שמעתם על זה, בהקשר של מטבעות קריפטו. רוב ה-NFT נמצאים בבלוקצ'יין של איתריום, אם כי יש אחרים שתומכים בהם.
NFT הם אובייקטים דיגיטליים, המייצגים פריטים מוחשיים ובלתי מוחשיים כאחד, כולל:
- אומנות גרפית
- קובצי GIF
- סרטונים של מהלכי ספורט
- פריטי אספנות
- אווטרים וירטואליים וסקינים של משחקי וידאו
- נעלי ספורט מעוצבות
- מוסיקה
אפילו ציוצים בטוויטר נחשבים. אחד המסיידים של הרשת, ג'ק דורסי, מכר את הציוץ הראשון שלו אי פעם כ-NFT עבור יותר מ-2.9 מיליון דולר.
בעיקרו של דבר, NFT הם כמו פריטי אספנות פיזיים, רק שהם דיגיטליים. כלומר, במקום לקבל ציור שמן אמיתי לתלייה על הקיר, הקונים מקבלים קובץ דיגיטלי.
הם גם מקבלים זכויות בעלות בלעדיות. לכל NFT יכול להיות בעלים אחד בלבד בכל פעם, והשימוש שלהם בטכנולוגיית בלוקצ'יין מקל על אימות הבעלות ועל העברת אסימונים בין בעלים. היוצרים יכולים גם לאחסן מידע ספציפי בנתונים של NFT. לדוגמה, אמנים יכולים לחתום על יצירות האמנות שלהם, על ידי הכללת חתימתם בקובץ.